cildiyehekimi.comCildiye doktorundan doğru ve kaliteli bilgiler…
Genel

El Egzaması Nedir? El Egzaması Neden Olur?

  • Ağustos 10, 2023
  • 4 dakika okuma süresi
El Egzaması Nedir? El Egzaması Neden Olur?

El Egzaması Nedir?

El egzaması, egzama çeşitlerinden en sık görülenlerden biridir. Eller dış dünya ile temas bölgesi olduğu için birçok maddeden etkilenebilir.

El egzamasının belirtileri, ellerde küçük su kabarcıkları, küçük kızarık kabarıklık, deride sertleşme, yarılma, pullanma ve kaşıntıdır.

Akut dönem adı verilen egzamanın erken döneminde su kabarcıkları ve kabarıklıklar görülür. Kronik yani egzamanın tedavi edilmediği ileri dönemde o bölgedeki deri sertleşir ve kalınlaşır. Akut dönemdeki el egzaması “dizhidrotik egzama” ve “irritan kontakt dermatit” adı verilen egzama çeşitlerinden biri olabilir.

“Dizhidrotik egzama”da ellerde, özellikle parmak kenarlarında su kabarcıkları oluşur. Genel olarak neden ellerin aşırı terlemesi olsa da başka maddeler de egzamayı tetikleyebilir. İrritan kontakt dermatitte ise belli bir madde direkt olarak elde tahriş yaratarak egzamaya neden olur.

Parmakta egzama

El egzamasının nedeni en sık, deterjanlar, sabunlar, kozmetik ürünler ve lateks eldivendir. El egzaması her yaşta ve her cinsiyette görülebilir. Ancak atopik dermatit gibi diğer egzama türlerine sahip kişilerde daha sık görülür. El egzaması tedavisinde en sık kortizonlu kremler kullanılır.

El Egzaması Neden Olur?

El egzamasının birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bunlar kişiden kişiye değişebilir. Ancak en sebepler şunlardır:

1-) Deterjanlar

2-) Sabunlar

3-) Lateks eldiven

4-) Ellerin aşırı terlemesi

5-) Metal eşyalar

6-) Elin sürekli su ile temas etmesi

7-) Dezenfektanlar

😎 Bazı eldivenler

El Egzaması Nasıl Geçer?

El egzamasının tedavisindeki en önemli aşama egzamaya neden olan maddeden uzak durmaktır. Egzama yapan maddeden uzak durulduğunda el egzaması da tekrarlamayacaktır. Ancak “dizhidrotik egzama” gibi ellerin aşırı terlemesine bağlı egzamalarda tetikleyici madde bulunmadığı için tedavide uzak durmak etkili olmayacaktır. Bu hastalarda ellere botoks, iyontoforez gibi terleme azaltıcı tedaviler uygulanabilir.

Tedavinin akut yani başlangıç döneminde “kortizon” içeren kremler kullanılır. Bu kremler günde 1 veya 2 kez egzamanın olduğu bölgeye sürülür. Kullanırken “5 gün kullanıp 2 gün ara vermek” veya 7 gün kullanıp 3 gün ara vermek” gibi aralıklı tedavi uygulanması durumunda kortizonun yan etkilerinden de kaçınılabilir. Bu kremler genelde egzama geçene kadar 2-3 hafta civarı kullanılabilir.

Kronik dönemde yani el egzamasının uzun süreli var olduğu durumda deride sertleşme, kalınlaşma ve yarılma gibi durumlar olacağı için kortizonlu kremlere ek olarak nemlendiriciler de kullanılmalıdır. Nemlendirici kremler günde en az 3 kez sürülmeli, gerektiği takdirde günde 5-6 kereye bile çıkarılabilir.

El egzamasının sürekli tekrarlaması ve hastanın hangi maddeye karşı hassasiyeti olduğunu anlamaması durumunda alerji testleri yapılabilir. Ancak bu testlerde de her zaman duyarlı olunan madde bulunamayabilir. Bu nedenle hastanın özellikle ele hangi madde değdiğinden sonra egzamasının başladığını takip etmesi önemlidir.

Kortizonlu krem ve nemlendiricilerin yeterli olmadığı durumlarda “ışık tedavisi (fototerapi) ve bağışıklık sistemi düzenleyici bazı haplar nadir de olsa kullanılabilir.

El Egzaması İçin Önlemler

● Eller ılık su ile yıkanmalı, alerjik olmayan, sentetik temizleyiciler kullanılmalı ve kalıp sabun kullanılmamalıdır.

● Eller yıkandıktan sonra eller iyice kurulanmalıdır.

● El yıkandıktan sonra silinip nemli halde iken hemen nemlendirici sürülmelidir. Nemlendirici kremler mümkün oldukça sık kullanılmalıdır.

● Bulaşık yıkamak veya eldiven kullanımı gereken durumlarda lateks eldiven değil “vinil” içerikli egzama eldiveni kullanılmalıdır.

● El yıkanmadan önce yüzük, saat, bilezik gibi takılar çıkarılmalıdır.

● Soğuk havalarda ellerin çatlamaması için koruyucu eldiven giyilmelidir.

● Bahçe işleri, marangozluk gibi ellerin sürtünmeye maruz kalabileceği işlerde eldiven kullanılmalıdır.

● Saç boyası, sert sabunlar, asitli gıdalar gibi elde tahriş yapabilecek ürünlerde olabildiğince uzak durulmalıdır.

El Egzaması Bulaşıcı mı?

El egzaması bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece ailede egzama olması durumunda çocuklarda görülme olasılığı artar.

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yazar

cildiye_hekimi

Halen aktif bir şekilde "Deri ve Zührevi Hastalıklar" hekimi olarak görev yapmaktayım. Amacım cilt hastalıkları ve kozmetik üzerine doğru ve kaliteli bilgiler vermektir.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir